U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Om de Academie Culinaire Historie  te steunen en ons te helpen te zorgen voor deze unieke collecties kookboeken, keukengerei , kunt u een donatie doen. Wij accepteren hulp van zowel individuen als bedrijven.

 

Reprtage : Jolly van der Velden febr. 2017

 

Wecken biedt kansen in landen waar voedselschaarste heerst.

Carolina Verhoeven  spant zich al decennia lang in om wecken opnieuw op de kaart te zetten en te promoten. Inventief en doortastend zoekt ze haar weg om dit te bereiken. Ze noemt zichzelf een aanjager en is iemand die anderen weet te enthousiasmeren en mee te nemen.

Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland is ze al vijftien jaar actief. Juist in landen waar voedselschaarste heerst, kan geconserveerd voedsel van levensbelang zijn. UNESCO hecht veel waarde aan het wereldwijd bewaren en verbeteren van methoden die bijdragen aan meer voedselveiligheid en een hogere voedingswaarde. Methoden om voedsel te verbouwen, te vergaren, te bewerken en te con - serveren, gerelateerd aan plaatselijke rituelen en overtuigingen.

Zuurkoolfabriekje in Siberië Carolina Verhoeven: ‘Die projecten doe ik voor een afdeling van het ministerie van Buitenlandse zaken: de PUM (Professional Unlimited Managers). Dat is een organisatie die Nederlandse senior experts wereldwijd uitzendt naar projecten waar hun expertise kan worden gebruikt. Ik werk al vijftien jaar voor ze en ben in veel landen actief geweest om mijn kennis en ervaring omtrent conserveren van voedsel over te brengen. Bij - voorbeeld het verwerken van cactusvruchten in Marokko, wijn maken in India, groenten conser - veren in Nepal en Nicaragua, energierepen maken in Zimbabwe, groenten inmaken en vermarkten in Oekraïne, een zuurkoolfabriekje in Siberië en een halal-vleesfabriekje in Palestina opzetten.’ ‘Een mooi voorbeeld van hoe goed het kan werken is de situatie van een nomadenvolk in Mongolië dat op een gegeven moment vitaminetekort kreeg. Als je van plaats naar plaats reist, kun je natuur - lijk geen moestuin meenemen, maar wel kool, wortels, bieten, aardappels en uien. Dus ik heb om de veertig kilometer schuren opgezet, zodat ze daar hun paardenmelkkaas kunnen ruilen tegen groen - ten. Op een andere plek in Mongolië hebben de herders in de bergen geen inkomen. Ze plukken de bessen die daar groeien en brengen die vervolgens te voet of te paard, al schommelend, naar een bedrijfje in het dal. Daar verwerken de mensen uit het dorp de vruchten tot weckconserven en wodka, waarmee de lokale supermarkten en de horeca worden bevoorraad. Dat levert lokaal werk op. Er zijn daar jonge mensen die graag willen trouwen, maar die geen geld hebben voor een huis, want ze verdienen omgerekend ongeveer 150 euro per maand. Die krijgen dan een leegstaand pand waar ze kunnen wonen én de producten verkopen. Dan is voor mij de cirkel rond.’

 

Kennis overdragen Verhoeven: ‘Regelmatig komen we terug op dezelfde plek en elk project wordt sowieso door de PUM vanuit Nederland gevolgd. Conserveren kan helpen voedseltekorten te verminderen. Door de klimaatverandering mislukken er oogsten, door aids vallen ouders weg, waardoor technieken niet meer van ouder op kind worden overgedragen. Kennis dreigt daardoor verloren te gaan, waar - door het systeem nog kwetsbaarder wordt.’ ‘Ik werk vanuit mijn gevoel. Ik kijk waar ter plekke behoefte aan is. Het bedrijf moet natuur - lijk door kunnen gaan als ik weer weg ben. Ik geef niks, alleen kennis. Dat vind ik het allermooiste.

Nieuwe inzichten, nieuwe methoden. Mensen enthousiasmeren, kijken hoe het voor hen werkt. Ik put uit mijn eigen ervaring, uit hoe ik zelf gestart ben. Ik kijk naar de authenticiteit van een product. Waarom groeit dat hier, waar hebben deze mensen het voor nodig? Wat is daar nog van over? Waarom willen ze allemaal een Amerikaan - se manier van leven en zijn ze niet trots op hun eigen producten? k kijk naar de cultuur en hou rekening met het geloof. Ik ga uit van wat mensen kunnen en lees tussen de regels door. Ik ben echt bevoorrecht dat ik dit mag doen.’ Met de lokale bevolking Carolina is vertrokken naar Senegal. Als ze net is aangekomen, schrijft ze: ‘Inmiddels heb ik kennis gemaakt met de lokale bevolking. Hier ga ik drie kleine bedrijfjes begeleiden in de productie van groenten en fruit. Alles staat nog in de kinderschoenen en het hele proces van verwerken op semi-industrieel niveau moet nog opgezet worden, met de internationale kennis van nu. Morgen ga ik beginnen. Ik heb er zin in.’ 

 

 

Thailand thee Blend 2016

 

 

Senegal december 2016

 

 

Senegal

SengalSengal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mongolie

MongolieMongolie

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                     Rooibos thee, Afrika

Nicaraqua 2016

 

 

 

 

 

 

 

Vietnam

 

 

 

 

Afrika                                                             

 

 

 

 

 

 Zimbabwe

 

 

 

Rusland                                                                                                   Nicaraqua

 NicaraquaNicaraqua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projecten in het buitenland

Conserveren door de eeuwen heen

 

U kunt uw donatie per mail aan ons berichten. U krijgt van ons de verdere gegevens.

 

 

Senegal 2017

Senegal 2017

Miramar 2017

 Haïti 2017

Thailand , Tea Blend

Senegal, peppers/ fruit/ canning december 2016

Senegal,fruit conservereing November 2016

Mongolie: Conserveren Uliastaii 2016

Nicaragua: conserveren 2016

Zimbabwe: Eco toerisme 2016

Zuid Afrika :Thee Kaapstad 2016

Mali : Zenuge 2015

Bulgarije: Golden tracé 2015

Zuid Afrika : Aids Hospital

Zui Afrika. Xhosa indianen project levende geschiedenis

Palestina: Olijf olie fabriek

Palestina :Halal vleesfabriek

Marokko : cactus verwerken

India : wijn museum en wijnfabriek

Mongolie : Kuuroord sanatorium .   Tsetserleg,

India :  Tea blend

Uganda : Koffie café

Nepal : tea blend

Zuid Afrika: Xhosa indianen, Levende geschiedenis

Guatemala Death Valley Guatemala levende geschiedenis

Guatemala : Maya indianen

India/ Nepal conservering tea blend

Ukraine, Conserven

Mongolie : Restaurant en keuken, kuuroord  Arkhangai

Rusland : zuurkool

Rusland : conserveren

Siberië: Literaire café Poesjkin

 

 

 

 

Afbeeldingsgalerie