U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
  • Carolina’s Stroop Wafel
  •  
  • 500 gr speltmeel  (Abdij)
  • 250 gr room of gras boter, gesmolten
  • 150 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
  • 2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde gist
  • Mespuntje bakpoeder
  • 60 ml lauwe vollemelk
  • 1 middel groot ei
  • Snufje zout

 

  • Vulling
  • 250 ml stroop naar keuze Appel-aardbei- bramen of  perenstroop
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 50 gr (room)boter
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel fijn gemalen walnoten naar keuze

 

Bereidingswijze
Meng in een grote kom het speltmeel, gesmolten roomboter, suiker, snufje zout,  gist, bakpoeder, lauwe melk en ei goed door elkaar. `

Kneed het tot een glad maar soepel deeg.

Gebruik een beetje spelmeel tegen het plakken op je kneedplaats.

Leg het deeg in een kom en dek het af met een schone doek neer en laat ruim 45 minuten rijzen.

  1. Om de vulling te maken verhit je de stroop, bruine basterdsuiker, roomboter en kaneel en eventueel het zeer fijn gemalen walnoten poeder  in een steelpan op middelhoog vuur. Niet meer dan ± 65 C° Roer goed door en zet apart.
  2. Verwarm een normaal wafelijzer voor op 180 C °.
  3. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van ongeveer 4 cm in doorsnee, afhankelijk van de grootte van je wafelijzer. Leg  een balletje in het midden van wafelijzer, druk het voorzichtig aan  en bak de wafel tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.
  4. Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer . Snijd de verse wafel met een vorm van ongeveer 11 cm uit. Druk ligt met een schone doek op de wafel omdat deze gloeiend heet is en snijd de wafel voorzichtig horizontaal open. Wacht niet te lang, de wafels worden hard en zullen  breken. Leg een flinke eetlepel van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan. Draai even met de vingers rond zodat de stroop goed verdeeld is.
  5.  Herhaal met de andere wafels.
  6. Ik maakte variaties met eigen bereidde stroop zoals aardbei-braam-walnoten- speculaas kruiden. Koffie poeder.

Geniet en de wafels blijven wekenlang goed.

Afbeeldingsgalerie