U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De Dag van het Kasteel 21 mei 2018 werd bezocht door veel bezoekers

 

Landgoed Havezate Mensinge Roden

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WECK markt  , LANDGOED MENSINGE IN RODEN

 

Op Landgoed Mensinge de jaarlijkse Weckmarkt plaats. Oude methoden als wecken, indikken en pekelen lijken een revival door te maken. Op zo’n beetje elke kookblog die ertoe doet is wel te lezen hoe het moet, en het is dan ook niet verrassend dat steeds meer jonge huismannen/-vrouwen deze methodes opnieuw ontdekken.

 

Het stoffige imago is eraf, nu duurzaamheid hip is zijn ook deze oude voedsel-bewaarmethodes modern. Gelukkig is het ‘lekkere wecken’ ook nog eens niet moeilijk.

 

Wecken is als culinaire traditie toegevoegd aan de Unesco-Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed.  Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum heeft zich hiervoor sterk gemaakt.  Daarom staat het wecken in Roden nu ook op de Nationale Lijst.

 

Om dit feit te vieren organiseert de Havezate Mensinge haar jaarlijkse Weckmarkt onder de titel Van oude garde naar nieuwe geweckt De markt vindt plaats op het voorterrein van Havezate Mensinge en op het terrein tussen en de Cuisinerie. Zo ontstaat er een mooi atrium.

 

De weckmarkt geeft een overzicht van een aantal oude conserveringstechnieken zoals wecken, inmaken, roken, likeur stoken, kaas maken en stroop stoken. Daarnaast besteedt de markt aandacht aan de bewustwording van smaak, gebruik van eerlijke producten, tijd voor(h)eerlijk eten, informatie overdracht(lezing) en dat alles in een passende omgeving op Landgoed Mensinge.

 

In de keuken en kelder van havezate Mensinge vindt u alle informatie over het wecken en houdt …………... haar weck spreekuur en is er aandacht voor een van oude garde naar nieuw geweckt .  Deelnemers krijgen de opdracht van groente of fruit een kunstzinnig ontwerp te maken en dit in te wecken. Een deskundige jury beoordeelt de kunstwerken op ontwerp en smaak. De winnaar krijgt een toepasselijk prijs. U kunt zich aanmelden  via info@mensinge.nl

De inzendingen worden in Roden geëxposeerd en beoordeelt tijdens de weckmarkt.

 

De Weckmarkt is tegen een entreeprijs  toegankelijk en geopend van 11.00 – 17.00 uur.

 

Tijdens de Weckmarkt is de Landskeuken , vrij toegankelijk. Havezate Mensinge is deze dag te bezoeken tegen een gereduceerd tarief .

 

Informatie: Carolina Verhoeven

 

De culinaire levensloop van de mens, van wieg tot graf, van voorjaar tot winter en van zaaien tot oogsten. 2017

 

Lezingen in verzorginhs tehuizen en Vrouwen van Nu 

 

 

Een greep uit de vele exposities die in gerealiseerd zijn.

Het Wieringer menu 2016, Ezinge

 In samenwerking met collega Tine van der Leur, keuken van havezate Mensinge Roden.

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing Leuven, Bokrijk Belgie ,Carolina Verhoeven, drijvende kracht achter de erkenning van het wecken als Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Illustreerde het belang van de collecties en de erfgoedobjecten gelinkt met dit ICE. Ze kunnen makkelijk ingezet worden in het activeren van een bredere erfgoedgemeenschap. Dertig jaar interviewen leverde tal van verhalen op over erfgoedobjecten en tradities. Heel wat van die verhalen, en ook sommige objecten uit de verhalen, kregen een plek in De Landskeuken. Op die manier is De Landskeuken een museum waar je kan ruiken en proeven. Het wil de tradities rond voedsel op een creatieve manier bij het grote publiek in binnen- en buitenland brengen.

Kennis en nieuwe creatieve ideeën verder verspreiden

 

 

 

Kaaslust Veenhuizen : 2016

 Slot Zuylen 2016                      Stilleven met kazen, Floris Claesz. van Dijck, ca. 1615

 

 Carolina Verhoeven: Kasteel Amerongen expositie

 Specialist in het conserveren van voeding.
Organiseren van evenementen -trainingen en exposities.

Development and support related to organic farming-